d ummah

Check out harga semasa Dinar Muslim

Thursday, April 21, 2011

Ada Apa Dengan Dinar dan Dirham?

Assalamualaikum wbt

Bismillah walhamdulillah wassholatuwassalamu ‘ala Rasulillahi wa ‘ala alih

Actually, saya xpandai sgt nak berbicara ttg ni… namun bolehlah sket2 after I’d made some observations, readings n analysis. Ni bukanlah iklan berbayar or promotion ape ke… I just leave here something that I wanna share with ol of you… hope it’ll benefit ol of us..

We talk about dinar n dirham…so it means we talk about emas dan perak..

Hari ni, nak crita kat korang suma pasal benefits/advantages/ faedah2 kalau kita ada Dinar dan Dirham…

Benaq2nya…byk faedah yang kita boleh dapat apabila kita memiliki dinar dan dirham ni… antaranya ialah

1.Dapat menghindarkan diri dan keluarga daripada terus dibelenggu riba. Sbb wang kertas atau kita panggil FIAT tu merupakan riba..(utk penjelasan lebih lanjut, tekan RIBA)

2. Kita dah pun melakukan sunnah Rasulullah Sallahualaihiwasallam. Sbb Rasulullah Sallahualaihiwasallam menggunakan dinar dan dirham sebagai simpanan dan muamalat. (x ke free2 je dapat pahala, tp jgn lupa niat ok?)

3. Ha…. Kita TIDAK lagi DIROMPAK oleh satu makhluk yang bernama INFLASI… (nak tau lebih, tekan INFLASI)

4.Dapat menabung atau membuat simpanan untuk masa hadapan yang lebih cerah. Sbb dengaq kata, satu hari nanti pasti akan berlaku lagi episode KEMELESETAN EKONOMI DUNIA.. dan mungkin pada ketika itu, wang fiat mesti dah x laku lg dah… ha.. pada masa ni lah, geng2 yahudi @ Israel yang menguasai ekonomi dunia buat pala… mereka akan menukarkan ekonomi dunia dgn hanya membenarkan import dan export menggunakan emas dan perak… dan pada saat inilah yg perlu kita fikirkan… bg negara yang xde simpanan emas dan perak, maka muflislah negara tu..kalau negara muflis, rakyatnya macam mana? Can u imagine? Ya Allah..ihfazna wa biladina.. dan utk pengetahuan kalian, sebab tu lah para Perdana Menteri, para Sultan dah pun lama menyimpan emas dan perak utk anak cucu cicit mereka pada masa hadapan… Kitala tu kot ye..? (sapa nak xnk pecaya..terpulang. sbb ttg ni sy hanya mndengar dan buathttp://www.cute-smiley.com analisis sendiri. Msh dlm proses lg, kalau boleh sama2 kita kaji)

Sabda Rasulullah saw " Akan Tiba Suatu Zaman di Mana Tiada Apa Yang Bernilai Dan Boleh Digunakan Oleh Ummat Manusia. Maka Simpanlah Dinar dan Dirham"- Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal

5. Kita boleh menambah pendapatan dengan membuat pelaburan dengannya. Kalau tgk, keuntungan yang kita dapat bila simpan duit di bank2.. faedah yang kita dapat sket sgt, dalam 4% setahun, tu TH. Kalau buat pelaburan dalam ASB pun dalam 16% setahun. Tp kalau kita simpan emas dan perak, seketul pun jadi la… contoh sy bg: saya beli 1 dirham semasa harganya RM25 (7 April 2011). Katakanla sy hanya beli sekeping je. Dan sy simpan. Dan pada hari ni (21 April 2011), harga 1 dirham ialah RM30. Kat sini mknanya sy dah pun mendapat keuntungan sebnyk 20%. Xpecaya? Kiralah seniri..anda kan pandai Maths..

Mai kita kira tgk : RM30-RM25=RM5

RM5/RM25x 100= 20%

Tp walau apapun, yang paling utama sebelum buat pelaburan dgnnya, kaji dulu, cari ilmu, hukum-hakam ttg pelaburan emas di bank2; Agrobank @ Maybank @ CIMB.

6. 6..Kita sedang sama2 mengorak langkah JIHAD EKONOMI. Sbb apa? Apabila kita memilik dan menggunakan dinar dan dirham, sebenarnya kita telah memberi tamparan hebat atau bhsa kasarnya, pelempang pada para kapitalis dan sistem mereka.http://www.cute-smiley.com


Setakat ni dulu…. Kat sini sy letak video ni..mudah-mudahan, kita lebih memahami.

Ingat ! ini adalah PERJUANGAN!

kita kena sedar sekarang dan pastikan kita miliki matawang sunnah di tangan kita semua , usah ditangguh-tangguh lagi..!!

~Sebenarnya byk lagi yang nak share dengan korang semua… nantikanlah post akan datang..InsyaAllah kita oyak lg ttg DnD ni k?http://www.cute-smiley.com

et_born2shaheed

2 comments:

Rais said...

Assalamu 'alaikum.

Good job, Siz! :) Hajat nak baca surat untuk Ustaz Azizan. Tapi tak jumpa. Nanti publish la kat sini na!

Kongsikan juga kelebihan DnD pada pensyarah dan kawan-kawan! Semoga boleh jadi sunnah hasanah.

http://hikmahgroup.blogspot.com/2010/05/sunnah-hasanah-vs-sunnah-sayyiah.html

_et_ said...

waalaikukumussalam.

InsyaAllah A.Rais ^_^
Mungkin ada sedikit perlu diedit sbb kurang sesuai untuk dipublish raw material camtu. u knew it rite?

Itulah yang saya cuba jalankan. Back to Sunnah Hasanah. syukran membantu.

bleh gak baca yang ni

Related Posts with Thumbnails