d ummah

Check out harga semasa Dinar Muslim

Friday, February 5, 2010

Ayuhai syabab sedarlah kalian!!

BANGSA BERJIWA BESAR-BANI ISRAEL??

Dalam satu perjuangan, jika ada tujuan atau target yang diiringi faktor2 yang menguatkan keyakinan, maka ia akan mnjadikan pejuang2nya berjiwa besar..

nape saya berbicara demikian?

Contoh yang senang nampakla... Yahudi dapat mengongkong kaum Arab yang jumlahnya berlipat kali ganda lebih ramai drpd mereka. Walaupun belum menjajah secara fizikal secara totally or wholly...

Mengapakah kaum ini begitu bercita2 besar dan berjiwa besar? sekurang-kurangnya ada 4 perkara yang mendorong mereka.

nak tau x apa dia 4 perkara tu?????

Lemme tell you...

sharing is caring rite?

yang pertama,

1. MEREKA MENGANGGAP BAHAWA MEREKA INI ANAK TUHAN

anak Tuhan x boleh duduk di bawah bangsa lain yang bukan anak tuhan.. yang lebih rendah martabatnya. keyakinan ini yang dididik sejak pra-sekolah lagi.. Masya-Allah!!

kalau kita la kan.. ingat lagi x apa yang cikgu tadika kita ajar?

ada x yang kuatkan kita yang Islam ni agama yang sangat mulia dan yang terunggul? rasa2 ada kot, kalau yang uniformnya hijau, yang uniformnya putih tp kalau yang uniformnya biru2 tu xtaula plak... kena tanya yang berpengalaman blaja kat situlah ye... sape yang berpengalaman, komenlah ye?

2. MEREKA MENGANGGAP MEREKA BANGSA YANG PALING MULIA

Mereka menganggap merekalah bangsa yang termulia di dunia, iaitu Arya. Maka datanglah satu keyakinan dan cita2 perjuangan yang besar, di mana mereka tidak akan sanggup duduk di bawah bangsa2 yang hina.

ingat x yang Allah dah pun janji dalam surat cinta-Nya bahawa

agama yang diredhai Allah hanyalah Islam!

Maknanya kat sini, kita ni penganut Islam la yang xnak merasakan begitu.. kita selalu menganggap bangsa kita lemah, cepat lupa, terrorist dan macam2 lagi. sedangkan kita x selalu pun berasa bersyukur akan 2 nikmat yang Allah bagi, iaitu nikmat ISLAM dan IMAN.

3. MEREKA BERKETURUNAN NABI2.

keturunan kebanyakan para nabi adalah dari Bani Israel. Fakta ini memang benar. Mulai generasi ketiga Nabi Ibrahim dan seterusnya, nabi2 yang bukan dari Bani Israel adalah hanya Rasulullah Sallahualaihiwasallam yang berketurunan Nabi Ismail Alaihissalam. Keturunan Bani Israel adalah dari nabi Ishak Alaihissalam. Ini menjadikan mereka berfikir bahawa keturunan Nabi2 yang ramai itu x boleh berada di bawah bangsa lain. Keyakinan ini diasah sejak pra-sekolah lagi.

Itu je yang membuatkan mereka ini mempunyai jiwa yang besar, yang menjadikan mereka terus mempunyai kekuatan untuk melanyakkan umat Islam..

Cuba bayangkan kenapa bukan kita yang merasakan sedemikian rupa?

Muslim selebihnya mulia dan patut sangat berjiwa besar kerana kita adalah dari keturunan Nabi Muhammad Sallahualaihiwasallam. Satu-satunya umat yang bukan dari kalangan Bani Israel! pastinya Allah telah pun menjadikan sebegitu kerana sebab2 tertentu. Sesungguhnya apa yang dibawa oleh Nabi Muhammad itu adalah pelengkap kepada ketiga-tiga kitab yang dah pun direveal sebelum tu, iaitu kitab Taurat, Zabur dan Injil.

Ayuh sesame kita remind balik ayat Quran ni,

[dan tidaklah kami mengutuskan kamu (Muhammad) kecuali sebagai rahmat kepada seluruh ‘alam]

Tapi pernahkah kita terfikir mahupun berfikir????

4. MEREKA BERKEYAKINAN SEMUA BANGSA AKAN MASUK NERAKA

kecuali Yahudi. kalau masuk pun sekadar enam hari. Walaupun keyakinan ini karut, namun ia sudah tertanam dalam minda bangsa mereka.

mereka berjuang sejak ribuan tahun, pengalamannya luas, ilmunya banyak, dan mereka diberi anugerah oleh Allah cerdik. Mereka x ramai (antara sebabnya adalah Holocaust) tetapi hidup merata-rata dalam kumpulan kecil. Yang nampak besar sket jumlahnya itulah di tanah2 Palestine yang dicerobohi.

Tapi kita kena tau yang bukan mereka ni je yang kena Holocaust, banyak lagi bangsa lain yang kena begitu, namun skrg ini mereka menjadi itu satu propaganda agar orang memandang mereka.

kat sini nampak sangat yang orang Islam boleh punya jiwa besar bahkan lebih besar dan berani daripada orang Yahudi ni !!

do u believe me?

Nak tau x nape n camne???

sebabnye kita kan ada Allah, Al-Kholiq. Allah yang Maha Menjadikan sesuatu. Pintalah padaNya... Pinta segala-galanya... Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengasihani hamba2Nya!!

YAKINLAH DUHAI SYABAB DAN FATAYAT SEKALIAN.. ALLAH MEMILIKI SEGALANYA!!

YAKINLAH BAHAWA ISLAM ITULAH YANG TERTINGGI DAN TIADA YANG TERTINGGI DARIPADANYA !!

-Kuatkan keyakinan kita kepada Allah dan Ayat2 Allah (ayat Quran dan alam ciptaanNya)

-Top up iman or faith or keyakinan kita dengan beribadah dan berakhlak dengan akhlak seorang Muslim yang mukmin

-Sentiasa berkomunikasi dengan Allah. Ceritalah pada-Nya segala yang berlaku pada diri kita dan sekeliling kita..

-selalulah luangkan masa kita untuk membaca dan mentadabur ayat Quran walaupun se ayat...

senang sangat...

xsusah pun...

-Ha satu lagi, ini pesan ayah saya yang tercinta selepas cinta Allah dan RasulNya..

Ayahku berpesan... et, banyakkanlah sebut or zikir ini, antaranya ketika kita berseorangan, sebelum mengangkat takbiratul ihram dan whenever la.. sebut byk2 sampai berbekas dalam hati..

Allah bersamaku, Allah melihatku,

Allah menyaksikanku

nak tau? kitorang kat umah ada wat lagu sket kat zikir ni..

ala.. macam zikir lain jugaklah kan... ada melodi2 tertentu..

aku selalu ingat itu,a yah

terima kasih ayah!!

korang nak tau camne??? bleh la cari saya n tanya k?

x pun ciptalah sniri melodinya...

actually ada kisahnya tentang zikir ni... nnt saya cuba citekan k?

kalau dalam bahasa Arabnya bunyinya gini,

Allah ma’ie, Allah nazhiri, Allah syahidi

rasanya setakat ni dululah...

Hayatilah dan Think about this ayat...

[Orang-orang yang apabila disebut nama Allah, gementarlah hati-hati mereka dan apabila dibacakan ke atas mereka ayat-ayatNya bertambah keimanan mereka] al-Anfal:2

[Maka apakah mereka tidak memperhatikan Al-Quran ataukah mereka terkunci] Muhammad:24

[Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda bagi orang-orang yang berakal, iaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan terbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi ( seraya berkata ) : “ Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. mahasuci engkau, maka peliharalah kami dari seksa neraka. Ya Tuhan kami, sesungguhnya barangsiapa yang Engkau masukkan ke dalam neraka, maka sungguh telah Engkau hinakan ia, dan tidak ada bagi oramg-orang yang zalim seorang penolong pun”] Ali Imran:190-192

ilal liqo... ma’assalamah

jazakallahukahoiron kathira kerana membaca...

Siiru ‘ala barakatillah

et_born2shaheed

No comments:

bleh gak baca yang ni

Related Posts with Thumbnails