d ummah

Check out harga semasa Dinar Muslim

Friday, March 26, 2010

AYUH!!! Demi mu Ya Rasulullah tercinta..




et@gaara

Tuesday, March 16, 2010

Xplore da Xperience

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah wassolatuwassalam ‘ala nabi Muhammad wa alihi ajma’in

dah lama gak la x update blog..

nak wat cane...saya betul2 menghabiskan cuti bersama family dan kekasihku yang satu buat masa ini...

so, xpe kan?

Apa yang best untuk kali ni ialah pengalaman mnjadi palaksana dan fasi utk KEM MOTIVASI PMR, SMRAMM & SPM, MAKTAB MAHMUD SIK selama 3 hari 2 malam, starting 10th till 12th March 2010..

sepatutnya ana join KEM ANAK SOLEH under Kerajaan Negeri Kedah, namun tiba pada tarikh 8 mac iaitu lagi 2 hari sebelum kem motivasi bermula, ana diberi tugas sebagai ketua fasi muslimat untuk mencari 5 orang lagi fasi muslimat. ingatkan senang. xsangka pulak susah jugak, ye r muslimat kan? ada yang parents x bagi, ada yang xdak vehicle, tapi Alhamdulillah la last skali Alhamdulillah, cukup jugak fasi muslimat..

perjalanan pergi ke mm sik actually x amik masa lama sgt, tapi keta buat hal... bukan keta saya lah, lagipun, muslimat hanya menumpang muslimin punye keta je... kancil dan saga.. ada gak fasi mslimin yang naik darrajatun nariatun... disebabkan kitorang (fasi muslimat), muslimin terpaksa nek motor... ape2 pun, syukran kerana antum punya pengorbanan atau tadhiyyah yang tinggi....

Alhamdulillah, dalam pukul 4 petang, sampailah kami kat mm sik 2, tanpa byk buang masa, cikgu2 cikgi2 yang baik hati menjemput kami dengan senyuman.. bincanglah kami apa yang patut sebelum sesi memperkenalkan diri.... adalah dipersetujui oleh kami untuk x menjaharkan usia kami yang dah meningkat dewasa ni... maaflah ye adik2ku sayang....

kat sini saya nak la citekan sket sebanyak aktiviti atau modul yang kami jalankan...

actually, banyak sangat modul yang kami dah brainstormkan.. namun bukan semua yang kami buat, kalau x, separuh matilah adik2 2, kami pun sama la..

before tu, waktu taaruf, dibahagikan kumpulan2, dan setiap grup wajib ada leader n cheer masing2...

nak promote sket kumpulan saya, nama dia WONDERGIRL..adik2 ni semua mmg wonder lah... hebat tuu....

malam tu semua kena present cheer kumpulan.... fuhh.. bergema mm sik dengan laungan Takbir.. ALLAHUAKBAR3x.. laungan2 tu membawa memori saya ke tempat yang saya akan terus rindui... huhu.. sebenrnya itulah semangat orang Islam.. so, buat orang di luar sana, jangan malu melaungkan Takbir.. tmbah2 brothers.. malu sangat2 kalau laung pelan2...ish3...astaghfirullahal’azim..lupa lak nak sebut.. lagu tema kami ialah, STAND UP!!

eh, dah byk plak melencong...

antara yang kami buat dalam LDK ialah

interview, lukisan hidup, sideview or handling people.. pandai2 la sy letak nama modul

yang terhangat ialah Debat kedai kopi...

awal2 tajuknya pun dah panassss

iaitu Kecemerlangan MM Sik lebih baik daripada MM Alor Star.. anda bersetuju dengan statement ni atau x? Saya jadi yang dipertua.. hehe.. adik2 ni diasuh dulu dalam kumpulan masing2..

after that, bila dah setiap orang wajib bercakap...apa lagi..masuk

debat ke-2 pulak... yang ni campuq semua adik2 putra n putri... dengan tajuk..

Gejala sosial makin menjadi2, Salah Siapa??

depa ni dibahagi kepada 4 kumpulan besar- kerajaan, media massa, ibu bapa dan rakan sebaya...

modul ni dah slalu saya buat kat DQ dulu.. dulu pun, saya bukanlah orang yang bijak berbicara, dapat mic je... terketaq2 lutut.. tapi srang dah macam gila mic plak..huhu.. xpelah... cakap banyak benda yang baik x dikira mulut banyak kan????

bila petang pulak...jeng3

kita ada xplorace..best ke x, kena tanya adik2 maahad sik lah..

explorace ada 6 checkpoint,

objektif xplorace ni ialah ukhuwwah, kerjasama, matlamat, keberanian, pengorbanan, critical thinking, yakin diri dan akhlak.

modulnya:

Berani mati

Kamil kata

Bom

Janji sampai

Rencam

Barisan dosa

saya jaga dekat checkpoint Rencam idea Syafiq.. kat situ nak latih adik2 ni jadi srikandi muslimah yang cekal macam Zainab Al-Ghazali... mmg real kena tarbiyah jasmaniah macam jaisy.. kena berlari, mendaki menaiki bukit sambil merangkak mggunakan siku dan lutut,dan berlatih guna senjata dan latihan perang... mmg habis kotor lah depa semua...

ha! kalau nak tau lebih lanjut, contactlah saya, x pun kalau ada yang nak bertanya, tulislah kat komen tu or kat chatbox ke..ikutlah..kalau sy masih ingat, blehla jwb ye..

habis main petang tu, malam klimaks kita ialah, muhasabah atau koreksi....

nak cita gak ka pa berlaku malam tu???

semua fasi diminta pulang oleh sorang ketua fasi jugaklah.. iaitu, ust naim.. dia lepasan DQ, diploma.. memanglah pada awalnya kami dah pun mencaturkan perjalanan malam tu sebaiknya..

namun lebih memberansangkan.. Alhamdulillah... koreksi ini menjadi real.. it turned to reality... saya sndiri merasakannya.. saya bukanlah main2 dalam hal ni... memang rasa xpuas hati gn adik2 tu ada..tapi mungkin awal2 kami, fasi dah diingatkan supaya ikhlaskan niat... bukan pa, sebab bnyk objektif kem ni yang depa blom capai.. dan kami pun ada yang salah.. so, sama2 kita koreksi diri pada malam tu... sape ntah yang larikan beg saya malam tu... adik husna x silap nama dia... hmmm..dan yang paling akak nak dengaq ialah ikrar dari adik2 sendiri... ataupun azam yang kuat yang dapat puaskan hati kami..kalau x, akak mmg nak balik dah...kan fasi2?? biarlah kata2 ikrar yang adik2 ucapkan mnjadi titik tolak atau anjakan paradigma untuk adik2 keluar dari kepompong rendah diri dan rasa susah nak Berjaya... k? apa yang penting???? diri sendiri kena ubah dulu..k?

buat adik2..dan diri saya yang terlupa...sama2lah kita bina keyakinan diri.. jangan mudah putus asa dan rasa diri ni kecik sangat...apa yang saya slalu ingatkan adik2 mm sik ni ialah

KELUARKAN MAKTAB MAHMUD SIK DARI SIK! K?

pahamkan maksud saya?? deap ni mampu buat yang terbaik.. surrounding ..wahh.. mcm kat peranginan...budak2 alor star msti jeles punyalah.. tenang ja kat sana... saya sgt sukakannya.. mgkin sbb saya ni environmentalist kot...huhu..

pagi2 tu, kami adakan qiyamulail dan solat hajat di bawah naungan langit fajar yang ..aduhai...subhanallah... tenang bangat bagi saya! mungkin kerana hobiku ialah melihat langit.. tapi, mmg pagi jumaat yang mulia tu, pohon2 di sekeliling, bintang2 di langit, jalan2 tar yang dijadikan tempat sujud....mnjadi saksi doa dan hajat kami... imamnya ialah ust Haq... doa dibacakan dengan nada rendah dan mengharap... mengharapkan kepada Allah agar adik2 yang ada di MM Sik diberi kejayaan dalam PMR, SMRAMM dan SPM... Allahumma Amin.. dan saya turut doakan kejayaan buat kami para pejuang Allah, berjuang di kala orang lain sedang bercuti...semoga ditetapkan kaki di jalanNya dan berjaya dunia akhirat...amin ya Rabb...

lepas tu, ada kuliah subuh yang disampaikan oleh, ust taufik, ust daripada skolah tu sndiri... sedap dia bercakap..dia ingatkan tentang syirik kecil... sinonim jugak gn topic perbualan ayah saya kalau duduk bicara dengannya, tentang ihsan-ust ingatkan ttg ayat dalam surah lukman..ayat 13..kata ust, manusia bnyak buat syirik kecik, tapi x sedaq...contoh waktu dalam solat... waktu kenyang, waktu lepas sembuh daripada sakit.... contoh pjg lagi... bila kenyang.. kita kata sebab makan nasi beriyani pagi tadi..ha!! Nampak x betapa kita tak sedar apa yang kita cakap sehari2..banyakkanlah istighfar....huhu...takotnye...

k, habis dah kem motivasi tu...

tp program kami blom tamat...

after gimik bezday 2 orang dari adik2 ni and mjlis pnutup.. kami berpakat untuk p ke Lata Bayu, Baling... kat sini ada la sket sebanyak gambar2 yang indah di sana... terima kasihlah kepada pemandu yang sudi bawak jugak kami yang menumpang ni..huhu.. saya sebenarnya 1st time jugak kot p tempat tu... best rupanya.. tapi kami, muslimat x mandi pun macam muslimin.. mandi kaki je... takot x sempat...kalau ikutkan hati, mmg nak sangat mandi... tp xpe lah.. saya brgmbar smpai hbs bateri fon..masyaAllah..

lepas tu, lepas 45 minit berada di Lata Bayu melepaskan lelah mnjadi seorng fasi.. kami pun jalan2 cari makan pulak... nyum3x... aperut dah pun bernyanyi lagu ghazal... hehe... tapi kami tunaikan dulu solat maghrib sebelum majlis santapan... sate jadi hidangan asas kami.. Alhamdulillah... lepas tu barulah kami berangkat pulang ke Alor Star dengan mata yang berat..tapi xleh pun tido... sbb saya xsuka sgt tido, saya ni slalu jadi peneman setia ayah saya kalau p jauh2..dalam keta.. banyak modul2 yang saya dapat untuk hilangkan bosan atas jalan raya daripada sedara Syafiq dan Naim...kalau nak tau games tu, bleh Tanya saya atau Syafiq sendirilah yer..?

itulah kisah manis campuq kelat sket2 ttg cuti saya... sonok Alhamdulillah... buat para fasilitator muslimat iaitu, Syakila, Amirah, Salsabila, Nasuha dan Amal...ukhuwwah kita tetap selamanya dan InsyaAllah hingga ke syurga...amin dan buat ketua fasi muslimin, bro Syafiq dan CC atau kem komanden, bro Haq.. minta maaf lah sebarang kesulitan yang dihadapi spnjg nak cari n bawak kami fasi muslimat ni... n x lupa jugak buat fasilitator muslimin, Naim, Bang Ngah, Fathi, Abu, Shahrul dan Rizham...syukran dan semoga kita sama2 thabat dalam jalan juang ini..amin.. kepada cikgu2 MM Sik, terima kasih kerana menyokongkami dan percayakan kami selaku mahasiswa pengubah dunia...Buat adik2 yang dikasihi Allah.. teruskan berjuang di medan ilmu.. semoga Berjaya dalam setiap aspek kehidupan..amin...KELUARKAN MM SIK DARI SIK!!

kita tunggu cite lain plak ye?


khadijah@is3solehah

Thursday, March 4, 2010

SIMURA '10

bismillahirrahmanirrahim

sebelum ana borak panjang, eloklah selawat dulu dan bersyukur atas 2 nikmat utama, iman dan Islam..

SIMURA '10
apa anda rasa?

SAMURAI????
hehe...

anda silap nmpaknya

SIMURA ialah singkatan dari SIMPOSIUM MAHASISWA ISLAM WILAYAH UTARA 2010

ana xdak iklan dia atau banner dia
so pakat2 la mai no..
5 & 6 Mac ni
dekat KUIN, kedah
mula pada 8 malam
tu je, nak tau lebih lanjut, cntact ana pun bleh.
k lah..
lpas ni bleh cita sket ttg SIMURA.
c u
et@gaara

bleh gak baca yang ni

Related Posts with Thumbnails